Noticias‎ > ‎

Cançoner Feminista

publicado a la‎(s)‎ 2 mar. 2019 2:00 por Gabriel Benavides   [ actualizado el 2 mar. 2019 2:01 ]

PRESENTACIÓN DEL “CANÇONER FEMINISTA. LEMES I CONSIGNES” DE CRISTINA ESCRIVÀ


Dolors Jimeno


Texto leído por Dolors Jimeno, en la presentación que realizó el pasado 26 de febrero de 2019, en el espacio de la Societat Coral el Micalet del libro de Cristina Escrivà, editado por la Asociación Cultural Instituto Obrero, con el título "Cancionero Feminista".

En el acto intervino el Coro Dona Veu, dirigido por Elia Casanova, con la actuación del tema adaptado de "I tu, sols tu", de El Diluvi, inspirada en la poesía Divisa, de María Mercè Marçal. Una guinda fantástica a la bella y entrañable  presentación.

Jo tinc un blog on penge textos sobre viatges principalment. Quan mirava estadístiques, fonts de trànsit, les paraules de  cerca i sempre apareixia que les entrades al blog venien majoritàriament per haver buscat en internet CRISTINA ESCRIVÀ MOSCARDO. Aleshores jo no la coneixia i em feia creus. Com una persona a la qual no conec i sobre la qual no he escrit pot tenir vinculació amb el meu blog?

Passà el temps i vaig conéixer Cristina, ací, al Micalet perquè la Intersindical (en sóc responsable de l’Àrea de Cultura) i esta casa portem a terme El Micalet parla de llibres, un grup de lectura íntegrament en valencià i amb la cirereta que sempre vénen les autores.

Així que per una conversa per ací i una cerca per allà vaig caure en el compte que en una ocasió vaig fer una excursió  per a conéixer algun dels horts, els que es mostren al públic, de Picanya i de Paiporta. Aquesta era la clau: va coincidir que el mateix dia de l’excursió en un dels horts, el de Lis,  Cristina presentava un dels seus llibres, ELS HORTS SOLIDARIS. LES COLÒNIES ESCOLARS DE PICANYA. Uns quants horts van servir de casa de colònies a la xicalla que durant la guerra patia els bombardejos a les seus ciutats d’origen. Ja sabeu, i si no, vos ho dic jo ara que Cristina és una gran especialista en el temps de la República i que el seu treball investigador no defuig cap aspecte d’eixe període.

De manera que aquesta afirmació em dóna peu a una altra anècdota: Quan fa cosa d’un any vaig presentar L’EUROPA QUE HE VISITAT  a Paiporta, de nou Paiporta, em van regalar  DE LA RERAGUARDA A LES PRESONS: REPÚBLICA, GUERRA CIVIL I DICTADURA FRANQUISTA A PAIPORTA. Em vaig sorprendre: l’autoria no era de Cristina, i així ho vaig exclamar alhora que agraïa el llibre. Es veu que la nostra amiga ho va sentir perquè ara, sí, ara ja en té un sobre Paiporta. “Dones plenes de somnis”, un llibre que recopila la història de la “Residencia de Señoritas” republicana.

Per tot el que acabe de dir, ja sabeu que Cristina és investigadora, o documentalista, com vulgueu, escriptora i gestora cultural. Però fa més coses. És d’aquelles persones de les quals sospites que compren dies amb més de 24 hores. Investiga fonts orals, ha fet de comissària de diverses exposicions, és presidenta de l’Associació Cultural Institut Obrer, també fa visites guiades per la ciutat de València mostrant-nos tot el que encara conserva d’aquella época que la nostra autora coneix tan bé.

El llibre que ara presentem CANÇONER FEMINISTA. LEMES I CONSIGNES és una recopilació de cançons que interpretaven les dones o de les quals eren protagonistes. 

L’autora les presenta en quatre grups:
Himnes i cançons republicanes. 
De resistència, durant el franquisme
Cançons feministes actuals
Cançons i consignes feministes per a manifestacions

Quant als lemes i consignes, ens les proporciona agrupades per aquests temes: Avortament, Família nuclear i maternitats, Sexualitats, Laïcisme, etc. 
Este cos del llibre, bilingüe, va precedit d’una presentació i d’una introducció que ens expliquen molt bé el perquè del llibre, motivació que podem resumir en l’objectiu de recuperar la memòria de les dones que cantaven per un ideal i alhora deixar ordenades i classificades les cançons. N’hi ha d’originals i d’adaptades. De les primeres ens dóna l’autoria i de les altres ens diu amb quina música les hem de cantar, com la de “La cucaracha! (Franco, evidentment).
El llibre també porta un apartat de bibliografia i una llista d’enllaços multimèdia on poder sentir les cançons i està farcit d’unes bellíssimes fotografies, inèdites.
Així que, un llibre per a consultar de tant en tant i per a repassar abans d’anar a una manifestació, com la del pròxim dia 8.

Societat Coral el Micalet
26 de febrero de 2019


Comments