Noticias‎ > ‎

Festa de la Infantesa 2017

publicado a la‎(s)‎ 20 ene. 2017 5:10 por Gabriel Benavides   [ actualizado el 20 ene. 2017 6:51 ]
           

Aquí dejamos los discursos redactados por las Magas de enero, pronunciadas el pasado día 15 de enero de 2017, desde el balcón del Ayuntamiento de Valencia, la casa de todas y todos. Los discursos, bajo la atenta mirada del público que llenaba la plaza, fueron secundados por cientos de aplausos. Alejandra Soler, hija predilecta de la ciudad y Alta distinción de la Generalitat estaba emocionada. En el balcón también estaba el alcalde Joan Ribó, el presidente de la "Societat Coral el Micalet" Tonetxo Pardiñas y algunos amigos y amigas. David Vidal presentó a las Magas, Libertad, Fraternidad-Sororidad e Igualdad, al son del Himno de Riego, interpretado por el “Grup de Cambra Marxant”.


DISCURS DE LES MAGUES DE GENER 2017: FELICITAT, PAU I CULTURA!


LLIBERTAT/ MANOLA ROIG

Xiquetes i xiquets, mares i pares, us saludem i us donem la benvinguda a un futur on el que representem, Llibertat, Igualtat i Fraternitat, visca en els vostres actes de cada dia, perquè no som, el que tenim, som el que sentim. Som el que fem.

La ciutat de València ens acull 80 anys després de  la primera FESTA de LA INFANTESA que celebrà l’any 1937 el govern de la República, per recordar que també en temps de conflicte els xiquets i les xiquetes tenen dret a la felicitat. 

Sóc la llibertat i represente el dret a triar amb responsabilitat, a actuar èticament en benefici de la col·lectivitat. Portem el somriure que volem dedicar a totes les persones, grans i menudes, que volen canviar el món per convertir-lo en un lloc millor.

La nostra aspiració és la del poema de Matilde Llòria, una refugiada que va patir l’exili per defensar la llibertat.


Per a qui res no té, vull la carícia
lliure de l’aire,
la llavor que allumena
ors de sol tendre
(vinc a ofrenar collites
abans de nàixer)

Per a qui el dia és ombra,
la nit temps aspre,
tinc a punt d’albada
les esperances

(Vinc somniant-me terra
on poder sembrar-les)

FRATERNITAT-SORORITAT  /CRISTINA ESCRIVÀ MOSCARDÓ


La màgia és voler buscar les connexions per a realitzar els somnis, i és evident que tenim aquesta connexió, que ens uneix en la recerca d'una nova societat: més solidària, més humana i més combativa contra les injustícies.

Represente la fraternitat. Una bella paraula a la qual cal sumar la de sororitat, l'ajuda entre les dones contra les desigualtats induïdes per la falsa superioritat de l'home que provoca dolor i mort.

Faig una crida a la infància perquè es faça gran en el sentiment fratern. Que busque la fórmula per ser feliç, donant felicitat. Primer, a les persones properes i, a poc a poc, estenent la seua màgia per canviar el caduc. Pensar que es pot canviar el negatiu de la societat, és el primer impuls per a fer-lo. La infància és la que pot salvar el món. 
També, faig una crida a les forces polítiques i socials perquè ajuden a fer que els valors que representem siguen posats en pràctica, donant exemple amb les seues actuacions.  
No ignoreu aquest missatge de la fraternitat-sororitat que també proclama l'amor i la pau. SALUT!


IGUALTAT/ ROSA ROIG

Gràcies a l’acció del govern de la República, més de 50.000 xiquetes i xiquets van trobar refugi en València l’any 1937, perquè com va dir Àngel Gaos, “Si n’hi ha un poble en la terra que és necessàriament partidari de la Igualtat, la llibertat i la Fraternitat és València... una cultura de mars oberts, vital, matisada per mil tonalitats, que és llum i càntics a la vida”. I un càntic de vida és el que representa la Igualtat.

Us demane que contribuïu a construir un futur millor per als 28 milions de xiquetes i xiquets que segons l’Unicef, s’han vist obligats a abandonar sa casa per culpa de la guerra i la violència. Que no oblideu que segons l’Agència de l’ONU per a la infància, en els últims 10 anys el nombre de xiquetes i xiquets refugiats en el món s’ha duplicat, i les criatures s’han convertit en un objectiu bèl·lic. Que diu Oxfam Intermón que més de 14.000 menors no acompanyats han travessat el Mediterrani i, ara mateix, més de 5.000 s’han donat per desapareguts.

Quan el 26 de desembre de 1924 la Societat de Nacions, l’antiga ONU,  reconegué per primera volta els drets específics de la infantesa, uns drets que van promoure Dorothy Buxton i Eglantyne Jebb, fundadores de Save the Children, començà un camí que hem de recórrer fins que desaparega la injustícia, la desigualtat i la por en la vida dels xiquets i xiquetes de tot el món. 

Sóc la Igualtat i us demane que m’ajudeu a recordar aquells drets que estableixen que la humanitat ha d’oferir als xiquets i les xiquetes el millor que puga oferir, i que els hauríem d’oferir un món en pau, una pau que s’aconsegueix per les actuacions generoses i nobles de les persones que no volem més lluites fratricides. L'eina més sòlida contra la guerra és la cultura, així doncs, llegiu, apreneu i sabreu i esdevindreu persones fortes i invencibles, capacitades per aconseguir un món més just, més lliure  i més igual.

La màgia que s’amaga al vostre interior, està feta  de generositat, sentit de la justícia, paciència, fermesa, claredat, creativitat i constància.  Useu-la per a crear bellesa, practicar la igualtat i treballar per una vida més justa i sense violència.


US ESPEREM L’ANY QUE VE, I MENTRESTANT FÉU MÀGIA.

FELICITAT, PAU I CULTURA!Comments