Memoria de Actividades 2019

MEMORIA DE ACTIVIDADES 2019

ENERO


13 de gener: participació en la Festa de la Infantesa i la cavalcada de les Magues de Gener, organitzada per la S. C. el Micalet.

18 de gener: El professor de matemàtiques Francisco A. González Redondo, de la U. Complutense de Madrid, visita l’ACIO i se aprofita per a fer-li una entrevista per a la publicació L’IO. Revista de pensament i acció social.

21 de gener: Assistència a la Xerrada informativa, impartida per la consellera de Justícia, Gabriela Bravo Estanislao, sobre la situació de les foses de les víctimes del colp d’estat del 1936.

22 de gener: presentació de la revista L’IO núm. 1 en la Biblioteca Municipal de Sueca.

23 de gener: participació en el col·loqui del documental “El silencio de los otros”, celebrat en la Casa de la Cultural “El molí” de Benetússer.


FEBRERO


1 de febrer: Exposició a Picanya, de 40 Dones protagonistes de la València Republicana organitzada per l’Associació de Dones de Picanya.


9-10 de febrer: en la ciutat de Xàtiva, es celebra el dècim aniversari del bombardeig i presentació d’un treball La batalla d’El Perelló. Organitzat per Ulleye i amb col·laboració de l’ACIO.


25 de febrer: publicació d’un treball sobre Pilar Coll Alas, en el llibret de Falla Barri del Crist, de Gandia.


26 de febrer: presentació del cançoner feminista, Lemes i Consignes, llibre de Cristina Escrivà , editat per l’ACIO i lectura a càrrec de Dolors Gimeno. En aquest acte participa també el Cor feminista Dona Veu dirigit per Elia Casanova.


27 de febrer: publicació de l’entrevista sobre el cançoner feminista i el llibre sobre Antonio Machado en el lloc web Cazarabet conversa.


28 febrer: homenatge a Amparo Albuixec, organitzat per la Asociació Amigos y Amigas de la Federación Universitaria Escolar (FUE) i amb la col·laboració de l’ACIO.


MARZO


1 de març: es presenta el cançoner, Lemes i Consignes, de Cristina Escrivà, a Xàtiva, a la Casa de les Dones.


4 de març: homenatge a Alejandra Soler Gilabert. Acte organitzat per la FUE, la ACIO i la Universitat Popular. Presentat per Eva Such Albadalejo.


6 de març: presentació del llibre “Cançoner feminista, lemes i consignes”, en l’Ajuntament de Picanya.


12 de març: participació en el recital anual “Les nostres poetes”, en la S. C. el Micalet.


16 de març: Ruta per les falles alternatives de Valencia organitzat per l’ACIO, ruta que acaba en la falla d’Arrancapins, de temàtica feminista y republicana.


29 de març: al local Nou Espai de Rocafort, presentació del llibre 40 Dones protagonistes de la València Republicana. Organitzat per Republicanos de Rocafort i la regidoria d’Acció Social del Ajuntament de Rocafort, dins de les Jornades “Dones que fan poble”.


ABRIL


5 d’abril: participació en la campanya feminista contra l’extrema dreta “Ni un pas arrere”


12 d’ abril: col·laboració de l’ ACIO amb la Associació republicana de la Safor, en un acte sobre dones i identitat de gènere.


12 d’ abril: exposició a Xàtiva de 40 Dones Protagonistes de la València Republicana. Disponible fins el 2 de Maig.


13 d’ abril: participació en un recorregut per la València republicana, encomanat per “Fil per Randa, club de viatges”. Commemorant el 14 de Abril de 1931.


14 d’ abril: Al centre Cultural El Molí de Benetússer, es realitza un recital de poesia amb musica en homenatge a distints poetes de època republicana. A càrrec de Victor i Gabriel Benavides.


15 d’abril: entrega de la cinquena edició del premi Victoria Zarate a l’alumnat de practiques externes de la UV, presentat per Carmen Zorita a la Societat Coral el Micalet.


16 d’abril: Presentació del llibre 40 Dones Protagonistes de la valència Republicana, organitzat per l’Associació de dones Amelia Jover de Cullera.


17 d’abril: Presentació al club de lectura “ El Micalet parla de llibres” de la publicació de Cristina Escrivá , 40 Dones Protagonistes de la València Republicana, acompanyat per l’exposició dels dibuixos de Román Sánchez.


MAYO


3 de maig: obertura a Ca la Vila a Llíria, de l’exposició la força de la dona. 40 protagonistes a la València Republicana, que estarà fins al 31 de Maig i que inclou un nou plafó de la mestra Genoveva Pons que imparteix classe fins el final de la Guerra Civil.


7 de maig: participació en la revista Lauro. Quaderns d’Història i Societat, amb un article. Es va presentar en la Biblioteca l’Almudí de Llíria.


11 de maig: Conferencia impartida per Cristina Escrivá anomenada la escriptura per la memòria. Vint anys dedicats a recuperar la historia republicana, en el Club d’amics de la UNESCO de Alcoi, en el cicle “Converses amb gent de lletres”, en la qual se inaugurà l’exposició La escuela iluminada, 1931-1939.


13 de maig: Presentació del llibre “L’acord del Botànic”, en la S. C. el Micalet.


14 de maig: s’obri la convocatòria de la 32 edició dels Premis Micalet, entre els qual hi ha un de l’Institut Obrer, que entregarà Cristina Escrivá, i que es lliuraran a finals de Novembre.


14 de maig: homenatge al brigadista escosses Bob Smillie, mort a la Guerra Civil i enterrat al Cementeri General de València. Participació de l’ACIO amb col·laboració altres organitzacions.


29 de maig: entrevista per al programa de ràdio “Tercera persona del singular”, de l’emissora XEMV, realitzada per Cequi Castellano.


JUNIO


6 de juny: presentació a la a Biblioteca Pública de València Pilar Faus, del llibre José Castañer, de Valencia al exilio. Realitzat per Cristina Escrivá, Ricard C. Torres, Bruno Tur y José Muñoz Castanyer.


12 de juny: presentació al CCC del Carmen, de la revista L’IO núm. 2 dedicat a la Defensa de València.


13 juny: a la sala d’assajos del conservatori municipal de Montcada, es realitza la Taula de dones escriptores, organitzat pel col·lectiu de Dones feministes de Montcada, en el qual participen, Carmela Alfaro, Cristina Escrivá, Rosa Pastor i Isabel Robles.


17 de juny: presentació en el Trinquet Pelayo, del llibre “Pelayo, 1868-2018”, on l’ACIO ha participat amb un text.


19 de juny: conferència al MUVIM sobre dones a la València republicana, dins del Congrés “Dubón. Mirant la dona en el canvi de segle i la Segona República”.


22 de juny: presentació a la S. C. el Micalet del llibre “Madre anoche en las trincheras” de F. J. Martín, l’ACIÓ va moderar la mesa.


25 de juny: presentació al S. C. el Micalet de la revista L’IO núm. 2 dedicat a la Defensa de València.


JULIO


20 de juliol de 2019: recorregut urbà recordant a les dones llibertàries que van ser protagonistes de la República entre 1936 i 1939.23 de juliol al 3 d’agost: viatge a Colombia per a l’assessorament al projecte “Casa de la Memoria y los Derechos Humanos de las mujeres del Magdalena Medio de Colombia”.


SEPTIEMBRE


23 de setembre, s'ultimen les justificacions de les subvencions atorgades per la Generalitat Valenciana i Diputació de València dels projectes presentats.


26 de setembre: Inici de les classes de practiques a alumnes d'Història contemporània de la Universitat de València


28 de setembre: A l’Auditori Municipal de Benlloc, es realitzen les IV jornades per la memòria històrica, cicle de conferencies que inaugura l’exposició Fotografies històriques de la presó de Castelló. L’ACIO participa amb dues activitats, una conferència sobre les dones exiliades a Mèxic i, una altra sobre el poeta Federico García Lorca.OCTUBRE


5 d’octubre: es realitza l’Assemblea constituent de la Coordinadora d’Associacions de Memòria Històrica del País valencià al local de la Intersindical Valenciana, en la que participen més de 42 associacions. L’ACIO participa com a Comissió Gestora.


5 d’octubre: participació del Grup de cambra Marxant, en la campanya “Cultura als barris”, de l’Ajuntament de València.


6 d’octubre: participació del Grup de cambra Marxant, en la campanya “Cultura als barris”, de l’Ajuntament de València.


Del 16 al 18 d’octubre: participació al Congrés Internacional “Mujeres en el exilio republicano de 1939”, amb la comunicació “El exilio de las mujeres del Grupo Femenino de la Residencia de Estudiantes”, celebrat en l’Instituto Cervantes de Madrid.


22 d’octubre: entrevista per al diari Levante EMV, sobre els afusellats al cementeri de Paterna.


29 d’octubre: presentació de la nova Agenda feminista “365 dones per a l’any 2020”, realitzada per Cristina Escrivá i presentada per l’autora i Carmen Zorita, a la Societat Coral el Micalet.


Emissió del reportatge audiovisual “Valentes”, dedicat a Alejandra Soler, emès per À Punt, amb la participació de Cristina Escrivà.


NOVIEMBRE


11 de novembre: presentació de la revista L’IO núm. 3, en el Fòrum de Debats de la Universitat de València.


12 de novembre: presentació de l’agenda feminista “365 dones per a l’any 2020”, en la Intersindical Valenciana.


18 de novembre: participació al Col·loqui del documental “Un exilio. Pel·lícula familiar”, en el Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història de la UV.


19 de novembre: presentació de la revista L’IO núm. 3, en la S. C. el Micalet.


28 de novembre: presentació en el Fórum de Debats de la Universitat de València del llibre “La Residencia de señoritas, 1936-1939. La etapa valenciana del Grupo Femenino de la Residencia de Estudiantes”.


30 de novembre: Entrega en els XXXII Premis Miquelet, del 1r. Premi Institut Obrer de València a la publicació “Castelló republicà, arquitectura i urbanisme”.


DICIEMBRE


Organització d’activitats amb la S. C. el Micalet de la Festa de la Infantesa i la cavalcada de les Magues de Gener


10 de desembre: presentació del llibre “La Residencia de señoritas, 1936-1939. La etapa valenciana del Grupo Femenino de la Residencia de Estudiantes”, en la S. C. el Micalet.


12 de desembre de 2019, assistim a la ciutat d'Alacant un acte d'homenatge als guerrillers antifranquistes, organitzat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.


14 de desembre: Ponència presentada en la II Jornada de Memòria Històrica de Traiguera (Castelló).


17 de desembre: presentació de l’agenda feminista “365 dones per a l’any 2000”, en la Sala de debat Pep Torrent de L’Eliana.